.

.

26 października 2015

Zajęcia laboratoryjne z chemii (projekt - Szkoła w Mieście).

    20 października, kolejny już raz wybraliśmy się do Instytutu Chemii. Temat zajęć -  odczyn i pH roztworów. Zajęcia zaczęliśmy od sporządzenia barwnej skali pH, dzięki której łatwiej nam było zrobić kolejne doświadczenia. Mieliśmy przygotowane roztwory o pH od 0 do 13 i sprawdzaliśmy jak zachowują się w tych roztworach wybrane wskaźniki: wyciąg z czerwonej kapusty, wskaźnik uniwersalny, oranż metylowy i fenoloftaleina. Po uzupełnieniu tabelki w karcie pracy o barwy roztworów doszliśmy do wniosku, że jeśli pH jest mniejsze od 7 to roztwór ma odczyn kwasowy. Jeżeli pH jest równe 7 to roztwór ma odczyn obojętny. Natomiast jeśli roztwór ma pH większe niż 7 to posiada odczyn zasadowy.
    Kolejnym zadaniem, z jakim przyszło nam się zmierzyć, było oznaczenie, za pomocą wybranych wskaźników, pH i odczynu otrzymanego roztworu. Po dodaniu do roztworu fenoloftaleiny nie nastąpiła zmiana barwy roztworu, a po dodaniu oranżu metylowego roztwór zabarwił się na kolor różowy. Porównując barwę z otrzymaną wcześniej barwną skalą doszliśmy do wniosku, że roztwór ma odczyn kwasowy i pH równe1.
    Trzecim już zadaniem było zbadanie pH roztworów wodnych wybranych substancji, takich jak: woda destylowana, woda wodociągowa, sok z cytryny, ocet, proszek do prania, mleko, mydło w płynie, proszek do pieczenia i kret do rur. W tej samej kolejności co wymienione roztwory wodne otrzymaliśmy pH 6, 5, 2, 3, 10, 5, 6, 8, 12. Na podstawie pH wnioskowaliśmy o odczynie roztworów.
   Zbadaliśmy też odczyn gleby. Po wymieszaniu gleby z wodą i przefiltrowaniu mieszaniny przez sączek, zanurzyliśmy w przesączu papierek wskaźnikowy, który zabarwił się na kolor jasnozielony. Wnioskiem było stwierdzenie, że gleba ma odczyn kwasowy.
                                                                                                                                                      M.R.



fenoloftaleina

wywar z czerwonej kapusty

oranż metylowy

papierki uniwersalne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz